Iaios que eduquen?

Els iaios sempre han participat de l’educació dels xiquets i xiquetes. Fa algunes dècades era normal que en una mateixa casa visquéssin juntes vàries generacions: quan una parella es casava es ficava a viure a casa dels pares d’algun d’ells. Al cap d’un any o poc més ja es tenia el primer fill…

Les famílies eren àmplies.

Els iaios feien unes funcions que sobretot eren transmetre la seva manera de fer les coses. (La qual cosa no vol dir que ho fessin tot bé, ni molt menys).

Tampoc era estrany que la dona tingués problemes al parir i morís. El fet de viure moltes persones juntes facilitava que els menuts trobessin algú que els donés el vincle afectiu que necessitaven per créixer sans.

 Però tot això va anar canviant. Els canvis socials van fer que les diferents generacions estiguessin ja cadascuna a casa seva. Ja fa anys que normalment treballen el pare i la mare. I els fills, què? Pos a la llar d’infants… o amb els iaios.

Quin paper han de tenir els iaios i iaies en l'educació dels més petits?

A les entrades i sortides de les escoles és molt freqüent veure iaios i iaies portant o recollint als seus néts. Si un escolta les seves converses pot saber que molts iaios i iaies també els donen el menjar, els acompanyen a activitats extraescolars, van a parlar amb els mestres…

Hi ha casos per a tot, per suposat.

Però el que és bastant comú a la majoria de casos és que els iaios diuen “i què hem de fer? Com els hem de dir que no?

I així ens anem trobant a gent gran que arriba molts dies al límit de les seves forces, ens trobem amb pares i mares que saben poques de les coses que fa el seu fill o filla i ens trobem amb menuts que van amb l’agenda carregada.

Sovint alguns d’aquests iaios ens diuen que no s’atreveixen a parlar clar als seus fills i dir-los “no”. I quan escoltem als fills alguns ens diuen que els seus pares no els diuen res d’això.

Personalment, crec que els iaios han de fer de iaios, no de pares. I els pares i mares han de fer el que els toca, no seguir fent de fills.

 Què en penseu? Quina és la vostra experiència?

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en educación, iaios abuelos, niños, Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Iaios que eduquen?

 1. antònia Renau ha dit:

  Hola. Jo he fet de d’àvia activa, durant uns anys i en vaig plantejar aquest problema. La meva filla treballava en una botiga amb horaris comercials, separada i amb un fill petit. Res era fàcil, vivíem a la ciutat i els desplaçament eran prop de 3/4 d’hora dels seu habitatge al meu.
  Vareig tenir que centrar el meu paper com àvia.Un .dels aspectes importants per a mi varen ser que jo no devia assumir la responsabilitat educativa ni suplantar mai a la meva filla, concreta’n-se en deixar molt clar amb els fets, que jo era un suport concret i temporal, segons les seves necessitats personals..El meu posicionament ha donat molt bons fruits, Ella ha educat molt bé al seu fill i jo le disfrutat com àvia. Ara el noi te 18 anys, responsable i amb una excel·lent comunicació amb sa mare.
  Tic l’impressió., potser no encertada, que molt avis supleixen en aquesta entrega fora de les seves possibilitats i potser exigències que no els hi correspon, l’incapacitat de dir NO, confonem -to amb el desamor als seus fills, potser també, supleixin altres aspectes personals sota la capa de l’entrega a la família. Podent ser.(, entre molts altres condicionants) un del motius d’aquesta total entrega als nets que pots perjudicar-los a tots dos. Avis i nets.

  • joancarlesobiol ha dit:

   Gràcies per la teva aportació, Antònia. Està molt bé el que tu vas fer (almenys a mí m’ho sembla). I el que dius de la incapacitat d’alguns avis de dir “no” crec que realment és el que fa que pateixin més del que els caldria.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s